czwartek, 6 listopada 2014

Zupa z dyni


Czas na zupę!
A, że mamy jesień, która obfituje w dynie, to czas na zupę dyniową. Przepis pochodzi od mojej mum. Najlepsza dynia natomiast, pochodzi zawsze z działki mojej babci. Jak ktoś nie ma babci z działką, dynię może kupić w sklepie. Kupna jest równie dobra, bo mamy na to cudo sezon, a sezonowe warzywa i owoce są najlepsze. W zależności od rodzaju zakupionej dyni taki kolorek zupy nam wyjdzie. Ta jest gotowana z jasnej dyni więc wyszła bardziej żółta niż pomarańczowa.
Przepis nie ma podanych ilości bo zupę gotujemy na oko ;)

Przepis

- dynia
- ziemniaki
mleko
- woda
- bulion
- chili
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- śmietana


Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.


Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody i resztą mleka - zawartość garnka nie musi być do końca przykryta - wrzucamy kostki bulionowe. Gotujemy do miękkości warzyw.


Całość blendujemy i doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, chili i odrobiną gałki muszkatołowej. Podajemy ze śmietaną.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz